امروزه فناوری اطلاعات به مدد فناوریارتباطات فراگیرشده و دنیا را دگرگون ساخته می باشد . توسعه و گسترش ارتباطات و تکنولوژیرایانهای با همگرایی و وحدت این دو فرایند پرتکاپو و پویا شتابی فراوان یافته وجامعه اطلاعاتی حاصل این همراهی است .دردسامبر2003 در ژنو اجلاس جهانی سران برای جامعه اطلاعاتی (wsis) با حضور دبیر کل اداره ملل تشکیلیافت .
در این اجلاس کوفی عنان اظهار داشت: "موضوعهای مربوط به حاکمیت براینترنتبسیار بسیار و پیچیده میباشد . اما علاقهمشترک تمامی جهانیان این هست که امنیتاینترنتتضمین شود وقابل اعتماد باشد . برای حاکمیت براینترنتباید مدلهای مشارکتی و شامل همه ایجادشود .این محیط ارتباطی می بایست در دسترس مردمان دنیا و پاسخگوی نیازهای آنها باشد .
بردوکشش کنونی آن بشدت ناعادلانه می باشد واکثریت عظیم مردم عالم هنوز از آنبیبهرهاند
" .امروزه فناوری اطلاعات به مدد فناوریارتباطات فراگیرشده و جهان را دگرگون ساخته میباشد . توسعه و گسترش ارتباطات و تکنولوژیرایانهای با همگرایی و همبستگی این دو فرایند پرتکاپو و پویا شتابی زیاد یافته وجامعه اطلاعاتی حاصل این ملازمت هست .مهمترین تغییراتی که این فناوری درجهان بوجود آورده، توسط مارشال مک لوهان در یک عبارت خلاصه گردیده میباشد و آن "تبدیلجهان به یک دهکده جهانی" هست .
به این معنا که مردم نقاط مختلف در کشورهایسراسر کره زمین به مثابه ساکنان یک دهکده امکان برقراری رابطه با یکدیگر و اطلاعاز خبرها و رویدادهای جهانی را دارا هستند .پیشرفتهای حاصله در فناوریهایارتباطاتی و تکنولوژیهای مخابراتی در تقاطع خویش یک فرآیند کلان آفرید که از دل آنپدیدهای محیرالعقول بناماینترنتبوجود آمد . ظهوراینترنتبه عنوان یک ابزار نو پرسرعت وارزان ارتباطی عرصههای مختلف زندگی بشر را در گیر دگرگونی کرد و از بسیاری جهات معناو مضمون جدیدی به بعد ها آن بخشید . اینترنتبادرنوردیدن فاصلههای هنگامی و مکانی عالم را برای همه به عرصه حضور تبدیلکرد .
با این آغاز امروزه نقشاینترنتدر زندگی اجتماعی و در عرصههای علمی و فنی،انکارناپذیر بوده و در برنامه ریزی های توسعه و گسترش اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی جایگاهویژهای به فناوری داده ها و ارتباطات داده میشود، به کارگیری از تکنولوژی ارتباطات واطلاعات و در راس آن اینترنت، موجب کاهش فاصله طبقاتی شده و در فضای مجازی پایگاهاجتماعی نو به کاربران اعطا می کند و حتی تفاوتهای جنسیتی را هم کاهشمیدهد(مرتن و لازارسفلد) .
ارتقا بضاعت و توان اعمال قدرت (تیم جردن) ،همگنسازی سلیقهها، نزدیکی خواستها و انتظارات افراد (ژان کازنو)، ارتقا مشارکتاجتماعی (ژان استوتزل)، گذران تایم ها فراغت و ورود مفاهیم نو در معاش روزانه (دانیل بل)، قابلیت برقراری پر سرعت ارتباط، اطلاع از خبر ها و رویدادهای جهانی (مکلوهان )، تبادل فرهنگی، دستیابی پرسرعت به یافته های علمی جدید، کاهش هزینه هایارتباطی ،آزادی در تبادل اطلاعات ، افزایش مقدار دانایی همگانی و . . . از مزایای عمدهو کارکردهای قابل اعتنا توسعه و گسترش به کارگیری از ارتباطات اینترنتی بشمارمیروند .
آمار و ارقام نشان میدهد که طیچند سال اخیر تعداد استعمال کنندگان از شبکهاینترنتدر کشورهای متفاوت کسترش فوقالعادهای یافتهبطوریکه این رقم در سه سال اخیر در ترکیه به بیش از10 برابر یعنی حدود 5 میلیون نفررسیده می باشد . همین آمار نشان میدهد که کشورایران از نظر میزان بهرهمندی ازاینترنتدر بین178 مرزوبوم جهان مرتبه هشتاد و هفتم رادارد که بر مبنا طبقهبندی اتحادیه جهانی مخابرات جزو کشورهای متوسط بشمارمیرود .
بر این مبنا به برخی از نتایجمطالعاتی که در رابطه با جایگاهاینترنتدرزندگی و بسط آن در جامعه انجام گرفته اشاره میگردد:- تحقیقی بوسیله سمیه کارگرنژاد (1383) در در بین دانشجو ها طبی ارومیه به راه پیمایشیانجام گرفته است .
نتایج این تحقیق نشان میدهد که 4/56 درصد دانشجو ها بااینترنتآشنایی ندارند و یا این که اصلاّ کار نمیکنندو حدود 4/54 درصد را دختران مشتمل بر میشوند و 3/26 درصد از دانشجو ها دارنده کامبیوترشخصی هستند .- تحقیق دیگر که به وسیله اداره ملیجوانان انجام گرفته نشان میدهد که تعداد کاربران اینترنتی در جمهوری اسلامی ایران در سال 1381حدود 2/3 میلیون نفر است که پیشبینی میگردد این تعداد با توجه به ارتقاء نفوذاینترنتدر جمهوری اسلامی ایران به 15 میلیون نفربرسد .
براساس نتایج این مطالعه بیش از 35 درصد به کار گیری کنندگان ازاینترنترا قشر جوان تشکیل میدهند و متوسط وقت صرفشده برای استفادهاینترنت 52 دقیقه در هفتهبوده است .- مطالعهای دیگر بوسیله خانم تهمینهشاوردی پژوهشگر پژوهشکده علوم انسانی جهاد دانشگاهی با تیتر محاسبه میزان و نحوهاستفاده ازاینترنتدر فی مابین دانشآموزاندبیرستانی شهر تهران انجام گرفتهاست .
بر شالوده نتایج نخستین این بررسی به طورمتوسط 200 استفاده کننده به طور شبانهروزی در اتاق گفتوگو حضور دارا هستند . هدف ها این مطالعهآگاهی به ویژگیهای فردی-اجتماعی و خانوادگی کاربراناینترنتمیزان و بازه به کار گیری کاربراناینترنتنحوه استعمال کاربراناینترنتو اندازه تعلق بهاینترنتدر در میان یوزرها می باشند که به خط مش پیمایشیبا استفاده از برسشنامه چهره میگیرد و تعداد مثال آن 240 نفر هست .
- مطالعهای دیگر در سرزمین ترکیه نشانمیدهد که تعداد استعمال کنندگان ازاینترنتدرترکیه طی زمان 2002-1999 میلادی از450 هزار نفر به 9/4 میلیون نفر ارتقا یافته استو حدود 7درصد جمعیت ترکیه ازاینترنتاستفادهمی نمایند مقدار رایانههای فردی در دست مردم 45در هزار و اکثر استعمال کنندگان راجوانان و 73 درصد را مردان تشکیل میدهند .
همانگونه که ملاحظه گردیداینترنتامروزه میرود که منزلت ویژهای در ساختارزندگی خانوادهها پیدا نماید و کامپیوتر بعنوان تکنولوژی داده ها و ارتباطات همانندتلویزیون بعنوان یک وسیله اما با کارکردی متفاوتتر، متنوعتر و تخصصیتر وارد خانهشده و عرصه زندگی اجتماعی را مبتلا تغییر و تحول نموده و رابطه ها اجتماعی جدیدی باویژگیهای نوین در جامعه حاکم میسازد .درکشور ما هم در یک سری سال اخیر به کارگیری ازاینترنتگسترش چشمگیری یافته و نیز حالا در بخش اعظمی ازخانوادهها، سازمانها و شرکتهای محرمانه در دسترس عمومی قرار گرفته و مسئله استفادهقرار میگیرد .
طی5-4 سال اخیر تعداد موسسه ها ارائه دهنده خدمات اینترنتیافزایش قابل توجهی داشته و به بیش از15 برابر رسیده هست .
کافینتها در نقاط مختلفشهر توسعه و گسترش یافته و روز بروز توسعه و گسترش مییابند و جوانان بخشی از نیازهای ارتباطی خود
- ۹۷/۰۷/۱۵